mrt31

Mijn eerste boek is een hoogtepunt!

Mijn eerste boek is een hoogtepunt!

Ik mag me nu voortaan ook boekenschrijver noemen. Dat klinkt natuurlijk best gewichtig, maar zo zwaar weegt dat niet hoor. Een hoogtepunt is het wel. Zeker in de letterlijke zin des woords, want mijn boekje gaat over de Texelse vuurtoren. Samen met collega Frans Hopman heb ik een serie mooie verhalen over de vuurtoren in boekvorm uitgebracht. Stiekem ben ik daar best wel een beetje trots op.

Mijn hele journalistieke loopbaan op Texel heb ik te maken gehad met de vuurtoren en de torenwachters. Regelmatig had ik Piet Stam, Henk Leyen of Frans Dreesens aan de lijn als er weer eens een reddingsactie was geweest waarbij de toren een rol had gespeeld. Misschien nog wel vaker kwam de vuurtoren in het nieuws door de burenruzies van omwonenden of de acties van Piet Stam om de toren bemand te houden. Dat leverde dikwijls smeuïge verhalen op die door veel Texelaars gretig werden gelezen.

Tijdens de interviews die wij voor het boekje deden, kwamen nog veel meer interessante verhalen boven drijven. Het gesprek met Arnold 'Kets' Kaercher en Erik 'de Duitser' Scheidemann leverde een leuk artikel op. Nog leuker was eigenlijk het uitgebreide achtergrondverhaal dat de mannen mij vertelden over hun redding, maar helaas is dat niet geschikt voor publicatie. Zelfs 20 jaar na dato niet. Misschien krijg je het nog eens te horen tijdens een gezellig avondje aan de bar bij Sjans.

Boeiend blijft de rol van de Texelse vuurtoren in de Tweede Wereldoorlog. Afschuwelijk zoals de Georgische soldaten daar in het nauw werden gedreven en de dood vonden. Een stuk vrolijker is het verhaal over de broers Boon die de vuurtorenwachters vooral een pain in the ass vonden, omdat ze vanaf die hoogte precies konden zien wat de jutters uitspookten. 

'Verhalen over de Texelse vuurtoren' is te koop bij de Texelse boekhandels, Ecomare, de webshop van texelnu.nl en via Bol.com. Het boekje telt ruim 60 pagina's en is geschreven door Louise van der Sluis en Frans Hopman en fraai vormgegeven door Ralph Grabowski. De verkoopprijs is € 9,95. Het boekje maakt deel uit van een serie verhalenboekjes over Texelse onderwerpen, uitgegeven door Zilte Zaken.